Vår historia

Söndagen den 2 augusti 2020 fyllde Belysningsmagasinet 140 år!

Det var nämligen den 2 augusti, en måndag, som köpmannen Gunnar Hemberg slog upp portarna till sin nya butik i den von Sydowska gården vid Stortorget i Karlshamn.
 
Namnet Belysningsmagasinet var synnerligen väl valt, för det var vid den här tiden som fotogenlampan gjorde sitt intåg i den svenska hemmen. Och det var också sådana lampor i alla dess former som var huvudartikeln i den nya affären, som även erbjöd glas och porslin.

En rik och spännande historia

Fotogenlamporna fick så småningom ge plats för elektriciteten, men namnet var lika passande för den nya tiden som för den gamla. Glaset och porslinet fick dock en mera framträdande roll i affärerna.

Under olika ägare, och i olika lokaler, såg Belysningsmagasinet till att det fanns ljus i hus och koppar och glas att dricka ur.

Företaget överlevde även den svåra branden, natten mellan den 9 och 10 januari 1912.

1936 flyttade så Belysningsmagasinet så in i de lokaler som kanske mest kommit att förknippas med företaget – i hörnet av Drottninggatan och Rådhusgatan. Och här huserade systrarna Paulsson ända fram till 1990 då företaget såldes till Alice Åkerblom och hennes make och sortimentet utökades med möbler och köksutrustning.

Efter några turbulenta år i lågkonjunkturens tecken, blev Alice Åkerblom ensam ägare till företaget och namnet och flyttade verksamheten till Malmö där namnet kompletterades och blev till Bo- och Belysningsmagasionet AB.

Men längtan tillbaka till Blekinge och i det här fallet till Svängsta blev till sist för stor och i december 2016 öppnades dörrarna till nya BM Designcenter på Marieberg i Svängsta.

Det är en miljö som förpliktigar. Affären är numera inrymd i gamla Svängstamattans kontors- och utställningslokaler längs med vackra Mörrumsån.

Här har en gång Carl Malmsten och andra formgivare inspirerats och ritat mattor till det världsberömda företaget som nu huserar intill under namnet Hitex AB.

Och som under alla tidigare 141 år är mottot för Belysningsmagasinet: Den yppersta hantverksskickligheten i kombination med den främsta designen!

Välkomna!

Alice Åkerblom